Selecteer een pagina

Emotie

Emotie betekent van origine: ‘schokken, aan het wankelen brengen’. Emotie is een gesteldheid, een ervaringskwaliteit van het bewustzijn. Een gevoel is een emotie en een gevoel geeft een emotie. Er zijn positieve emoties en negatieve emoties. Je emoties wordt gevoed door positieve en negatieve energy.

Dezelfde situatie kan bij verschillende mensen verschillende emoties wekken; wat de een blij maakt, kan de ander verdrietig maken. Maar ook kunnen bij dezelfde persoon, al naar gelang de omstandigheden, dezelfde prikkels zeer verschillende emoties uitlokken. Emoties hangt dus samen met hoe iemand over iets of een bepaalde situatie denkt.

Het doel is dat jij je emoties op een zodanige wijze kan controleren, dat je onder alle omstandigheden neutraal kan blijven denken. Als jij jouw emoties in bedwang hebt dan kan je emoties zo regelen dat ze niet uit controle raken. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik heb vandaag een emotie, ik voel me vandaag niet goed, ik neem vandaag geen beslissing.’ Dat is de kunst, want als onze emoties uit controle raken nemen we onjuiste beslissingen. Dan maak je goede dingen stuk.

Zonder emotie is het niet leuk om te leven. Het geeft kleur. Maar het is niet de bedoeling dat je lichaam ermee op de loop gaat en dat je er zo heftig op reageert dat het je handelswijze beïnvloedt.